św. Jana Pawła II

"To jest moja Matka, ta ziemia!"

ŚWIĘTOKRZYSKI SZLAK PAPIESKI

św. Jana Pawła II

„Pilnujcie mi tych szlaków”

Świętokrzyski Szlak Papieski Świętego Jana Pawła II liczy 41 kilometrów i prowadzi z Kielc przez Dyminy, Kaczyn do Masłowa.

Szlak Papieski wyznaczony został na pamiątkę pobytu Ojca Świętego Jana Pawła II na Ziemi Świętego Krzyża podczas jego IV Pielgrzymki do Polski. Papież odwiedził wówczas, w czerwcu 1991 r. Kielce, a mszę św. odprawił na sportowym lotnisku w Masłowie koło Kielc, gdzie ukoronował obraz Matki Bożej Łaskawej Kieleckiej i otrzymał tytuł Honorowego Przewodnika Świętokrzyskiego.

Wytyczony szlak otwarty został 15 października 2015 roku w przeddzień 37 rocznicy wyboru Karola Wojtyły na Stolicę Piotrową.

KIELCE – DYMINY – KACZYN – CEDZYNA – MASŁÓW

Idea utworzenia Świętokrzyskiego Szlaku Papieskiego Świętego Jana Pawła II zrodziła się z inicjatywy przewodników świętokrzyskich – Lecha Segieta, Jacka Jopowicza i Michała Wilczyńskiego. Pomysł poparł ksiądz biskup Marian Florczyk, a porozumienie o utworzeniu i utrzymaniu szlaku podpisali przedstawiciele Urzędu Miasta w Kielcach, Urzędu Miasta i Gminy w Daleszycach, Urzędu Gminy w Górnie, Urzędu Gminy w Masłowie oraz Diecezji Kieleckiej – biskupi Jan Piotrowski i Marian Florczyk.

Duży udział w wytyczaniu i powstaniu tego szlaku miał także ks. Krzysztof Banasik v-ce Dyrektor Caritas Diecezji Kieleckiej razem z Diecezjalnym Duszpasterzem Młodzieży ks. Sławomirem Sarkiem.

Patronat honorowy nad wszystkimi szlakami papieskimi obejmuje kardynał Stanisław Dziwisz, a nadzór merytoryczny i koordynację sprawuje Fundacja Szlaki Papieskie.

0,0 km
początek szlaku

Kielce – Plac Jana Pawła II / pomnik JP2
Wędrówkę rozpoczynamy w samym centrum Kielc, stolicy województwa świętokrzyskiego, z Placu Jana Pawła II znajdującego się obok Bazyliki Katedralnej p.w. Wniebowzięcia NMP. Stoi tu pomnik naszego świętego rodaka.

Przy Katedrze Kieleckiej od strony południowej znajduje się plac nazwany imieniem Papieża Polaka.

Istnieje hipoteza, że Karol Wojtyła po raz pierwszy odwiedził Kielce już w czasie okupacji, gdy wstąpił do tajnej organizacji pod nazwą „Unia”. W latach powojennych bywał tu kilkukrotnie, m.in. w 1953 roku, gdy udzielił ślubu swoim przyjaciołom – Zofii Jaroń i Stanisławowi Lubertowiczowi. W sierpniu 1963 roku jako metropolita krakowski uczestniczył w pogrzebie biskupa kieleckiego Czesława Kaczmarka; bywał tu jeszcze kilka razy z okazji ważnych dla miasta jubileuszów, a także z wizytami prywatnymi. Krótko przed wyborem na papieża w kwietniu 1978 roku odwiedził i uświetnił swą osobą uroczystości 250-lecia Seminarium Duchownego w Kielcach. Podczas pielgrzymki do kraju papież Jan Paweł II nie zapomniał o mieście nad Silnicą i złożył wizytę w 1991 roku.

Na placu przed katedrą stoi pomnik św. Jana Pawła II. Postument pomnika zaprojektowała rzeźbiarka Anna Grabiwoda. Rzeźba została uroczyście odsłonięta 3 VI 1991 r. podczas pielgrzymki papieża do Polski.

Pierwsza świątynia została wzniesiona w XII w. z fundacji biskupa krakowskiego Gedeona. Wielokrotna przebudowa – ostatnia w XIX w. sprawiła, że świątynia jest wielostylowa. Wewnątrz ołtarz główny z XVIII w. – dzieło Antoniego Frąckiewicza. W ołtarzu obraz Wniebowzięcia NMP z 1730 r. malowany przez Szymona Czechowicza w Rzymie. W lewej nawie, wykonany na srebrnej blasze XVIII-wieczny wizerunek ukrzyżowanego Chrystusa na tle Jerozolimy. Naprzeciw, kaplica poświęcona Janowi Pawłowi II. Znajduje się tutaj również wizerunek bł. ks. Jerzego Popiełuszki. W nawie tej widzimy również tryptyk z Łagiewnik z 1500 r.: w środku obraz Matki Boskiej, w bocznych skrzydłach pierwsi święci polscy: św. Wojciech i św. Stanisław ze Szczepanowa. W prawej nawie ołtarza słynący cudami obraz Matki Boskiej Łaskawej Kieleckiej z Dzieciątkiem z XVII w., obraz koronowany w 1991 r. przez Jana Pawła II w czasie jego wizyty na Ziemi Świętokrzyskiej. Po wyjściu z Bazyliki, naprzeciw frontonu widzimy piękną bryłę Pałacu Biskupów Krakowskich z XVII w. – jeden z najcenniejszych zabytków w Polsce z tego okresu.

2,1 km

Kielce – Stadion lekkoatletyczny
Tablica przy stadionie upamiętniająca lądowanie i start śmigłowca z Janem Pawłem II

2,1 km